Organizația Mondială a Sănătății a vorbit despre „pandemia tăcută”, AMR (rezistența șa antibicrobiene), care ar putea apărea ca urmare a încălzirii globale. Afecțiunea este o problemă deseori trecută cu vederea, dar care ar putea avea consecințe însemnate. Experții în sănătate au încadrat amenințarea într-un top 10, precizând faptul că aproximativ 1,3 milioane de oameni mor, în fiecare an, din această cauză.
„Pandemia tăcută” se manifestă mai ales în zonele sărace, unde cetățenii nu își pot permite standarde înalte ale vieții. Rezistența la antimicrobiene se manifestă atunci când o persoană devine imună la antibiotice și antivirale care, în mod normal, i-ar putea salva viața, în cazul unei îmbolnăviri. AMR apare când microorganismele (bacteriile, virușii, ciupercile, paraziții) dezvoltă capacitatea de a persista, indiferent de cantitatea de medicament aplicată.
În cadrul unui interviu, un expert în microbiologie moleculară a spus care sunt consecințele fenomenului climatic și care este legătura dintre încălzirea globală și „pandemia tăcută”:
„Schimbările climatice sunt intrinsec importante din cauza a ceea ce se întâmplă cu planeta noastră și problema este că, cu cât temperaturile noastre cresc mai mult, cu atât mai multe boli infecțioase se pot transmite – și asta include bacteriile AMR.
Bacteriile AMR sunt cunoscute ca o pandemie tăcută. Motivul pentru care este cunoscută ca tăcută este că nimeni nu știe despre asta – și este foarte trist că nimănui nu pare să-i pese”, Tina Joshi, profesor asociat de microbiologie moleculară la U.K. Universitatea din Plymouth, a declarat pentru CNBC prin videoconferință.
Programul ONU pentru Mediu de la început de an care se numește Bracing for Superbugs arată rolul pe care îl joacă criza climatică și factorii de mediu în „pandemia tăcută”. Un exemplu este faptul că o temperatură mare duce, indubitabil, la creșterea temperaturilor. În acest context, amintim faptul că anul 2023 a avut cele mai mari temperaturi înregistrate vreodată.
„Este o povară uriașă pentru sănătate și costă doar statele membre ale UE undeva în regiune de 1,5 miliarde de euro (1,6 miliarde de dolari) pe an în costuri pentru sănătate, dar și în pierderea productivității. Deci, este o provocare fenomenală”, a spus Robb Butler, director al diviziei de boli transmisibile, mediu și sănătate din cadrul OMS Europa, despre fenomenul climatic.